fallback

Wikipedia въвежда по-строг контрол върху промените в някои статии

Според лидерите на Wikipedia читателите са все по-малко търпеливи към неточности в материалите на сайта

12:54 | 25.08.09 г.

В рамките на няколко седмици английската версия на Wikipedia, която вече надхвърля 3 млн. публикации, ще започне да провежда редакторски преглед на статии за живи личности, предава New York Times.

Новата рубрика, която ще се нарича “flagged revision”, ще изисква опитни редактори на доброволни начала да проверяват всяка промяна, направена от потребителите, преди да бъде публикувана. Преди промяната да бъде одобрена, тя ще се съхранява в сървърите на Wikipedia и читателите ще бъдат пренасочвани към по-ранната версия на статията.

Ходът е продиктуван от осъзнаването от страна на лидерите в компанията, че с разрастването на влиянието на сайта той трябва да бъде преобразуван от хаотичен в по-зрял и надежден продукт.

„Може би е имало време, когато обществото е било по-снизходително към неща, които са неточни или скалъпени по някакъв начин. Толерантността към такива проблеми сега е по-малка”, казва Майкъл Сноу, председател на борда на Wikimedia, фондацията, която поддържа сайта.

Въпреки че Wikipedia забрани създаването на нови статии от анонимни потребители, новата система бележи повратен момент в историята на сайта. Тя ще раздели сътрудниците на Wikipediа на две класи – опитни, доверени редактори и всички останали – променяйки концепцията на сайта, според която всеки има равното право да редактира материали.

Това право обаче, разбира се, никога не е било абсолютно. Страници на известни личности или представящи спорни теми често са защитени или полузащитени, ограничавайки кръга от хора, които могат да променят съдържанието им, уточнява изданието.

Проверяването на съдържанието от доброволни редактори е „оръжие“ и на някои от конкурентите на сайта. Миналата година един от създателите на енциклопедията постави началото на Citizendium - алтернатива на Wikipedia, при която обаче за точността и последователността на материалите се грижат опитни редактори.

Преди време Wikipedia бе разтърсена от скандал, при който член на администрацията на организацията се възползвал от анонимността на сайта, за да се представя за професор по теология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
fallback