fallback

Nokia ще навлезе на компютърния пазар с нетбук

Nokia Booklet 3G ще използва Windows и ще има процесор Intel Atom

15:52 | 24.08.09 г.

Най-големият производител на мобилни телефони в света Nokia обяви днес, че ще започне да произвежда малки преносими компютри от типа „нетбук“ - мобилни компютри с малки размери и тегло от ниския ценови клас, оптимизирани за сърфиране в интернет и други основни приложения.

Първият нетбук на финландската компания ще се казва Nokia Booklet 3G, ще използва Windows и ще има процесор Intel Atom. Батерията ще издържа до 12 часа, а теглото на нетбука ще бъде 1,25 кг, посочват от компанията.

Подробна информация за техническите спецификации, пазарната наличност и цените се очаква да бъде оповестена на 2 септември.

По този начин Nokia ще навлезе в пазар, характеризиращ се едновременно с жестока конкуренция и бърз растеж. Пионер в сегмента е Asustek през 2007 г., последван от марки като HP и Dell, които също разработиха собствени линии оттогава, коментира Ройтерс.

От анализаторската компания IDC очакват продажбите на нетбук компютри тази година да нараснат с над 127% спрямо 2008 г. до над 26 млн. единици, което е забележителен резултат в сравнение с прогнозата за застой на общия пазар на компютри и спад от около 10% на този на телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 21.08.22 г.
fallback