fallback

Музикаутор не успя да се споразумее с туризма за авторските права

Сдружението на композитори, автори и музикални издатели не успя да подпише рамково споразумение с големите туристически асоциации

14:20 | 24.08.09 г.

За втора поредна година представителите на туристическия бранш в България отказаха да подпишат рамково споразумение с Музикаутор за уреждане на авторски права за излъчване на музика в хотели, ресторанти, лоби барове, дискотеки, заведения, магазини и други, съобщиха от сдружението на композитори, автори и музикални издатели.

От сдружението са водили преговори с десетте най-големи асоциации в сектора - Съюз на инвеститорите в туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Българска асоциация на туристическите агенции, Съюз на хотелиерите на Златни пясъци, Съюз на собствениците на хотели в Слънчев бряг и други.

„Договорихме всички параметри по споразумението – процедури, отстъпки и схеми за разсрочено плащане и заложихме краен срок за подписването му - 24 юли тази година“, обясни Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на Музикаутор. „До момента такъв документ не е подписан и ние сме изключително изненадани, тъй като забавянето му ощетява сериозно както всички ползватели на музикални произведения, така и членовете на Музикаутор”, допълва тя.

Сдружението ще продължи да сключва договори с туристическите обекти като индивидуални ползватели при условията, които действат в момента – без предвидените преференции.

Рамковото споразумение предвиждаше улеснена процедура по сключване на договори с хотелите и ресторантите, както и финансови облекчения в размер между 10% и 30%. Липсата на споразумение ощетява и тези, които вече имат сключени индивидуални договори с Музикаутор, като ги лишава от възможността за ползването на отстъпки, посочват от сдружението.

Сред некоректните платци има известни големи луксозни хотели и комплекси с общо над 150 хил. легла.

Само в Банско туристически обекти ощетяват автори на музика с над 120 хил. лв. на година, съобщиха през март от сдружението.

По силата на Закона за авторското право и сродните му права нарушителите, които не могат да представят договор с правоносителите на използваните от тях музикални произведения, подлежат на санкции в размер от 300 до 3000 лв., а при повторно нарушение глобите достигат до 5000 лв., припомнят от Музикаутор.

От сдружението уточняват още, че са готови отново да седнат на масата за преговори и да запазят предложените отстъпки и условия, но само в случай че споразумението стане факт в рамките на този сезон.

Още по темата: Има ли почва авторското право у нас?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 25.08.22 г.
fallback