fallback

Хакери на съд за най-голямата кражба на лични данни в историята на САЩ

Бивш информатор на Тайните служби и двама руснаци откраднали 130 млн. номера на сметки по кредитни и дебитни карти

08:48 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Започна процесът срещу трима мъже, обвинени във взлом и кражба на 130 млн. номера на сметки по кредитни и дебитни карти - най-голямата кражба на лични данни в историята на САЩ според министерството на правосъдието, съобщи Ройтерс.

Алберт Гонсалес, 28-годишен, жител на Маями, е бивш информатор на Тайните служби, който помагал на агенцията да лови хакери. Впоследствие властите установили, че помагал и на престъпниците, като им давал информация за хода на разследвания и предупредил поне един заподозрян, съобщава AP.

Гонсалес, който е известен в мрежата като Soupnazi и вече е в затвора, очаквайки друг процес за хакерство, бе обвинен вчера в Ню Джърси заедно с двама неназовани руски негови съучастници в заговор за кражба на лична информация.

Тримата взели на прицел големи корпорации от списъка на 500-те водещ световни компании на сп. Fortune и проучвали корпоративните уебсайтове, търсейки слаби места. Започнали да проникват в компютърните мрежи през октомври 2006 г. и да изпращат данните до оперирани от тях сървъри в Калифорния, Илинойс, Латвия Холандия и Украйна. Данните били продавани на заинтересовани лица, за да ги използват за покупки чрез измама.

Според федералната прокуратура в Ню Джърси сред жертвите им са Heartland Payment Systems - местна компания за обработка за кредитни карти, веригата денонощни магазини 7-Eleven Inc, веригата супермаркети Hannaford Brothers Co Inc и др.

Ако бъде признат за виновен, Гонсалес може да получи присъда до 20 години затвор за компютърна измама и още пет години за заговор, плюс глоба от 250 хил. долара за всяко от предявените му вчера нови обвинения, заяви министерството на правосъдието. Гонсалес очаква процес в Ню Йорк за съучастие в проникването в компютърната мрежа на националната верига ресторанти Dave and Buster's. Това дело започва идния месец.

Предполага се, че Гонсалес е изобретил съвършена нова хакерска техника за разбиване на охраната на мрежите, наречена SQL injection attack.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 20.08.22 г.
fallback