fallback

Google подсилва своята търсачка

Различията на пръв поглед не се забелязват, защото повечето от промените са в начина на индексиране

14:37 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните няколко месеца Google работи по оптимизирането на архитектурата на своята интернет търсачка, за да може да дава по-добри и по-бързи резултати. Въпреки че Google вече се е утвърдила като най-бързата и надеждна търсачка, интернет гигантът не иска да разчита на стари лаври и остава отдаден на еволюцията, пише PCWorld.

Тайният проект на Google се нарича Caffeine (кофеин) – така се прави препратка към увеличаването на скоростта на търсачката. Миналата седмица стана ясно, че той има за цел да подобри бързината на индексирането, точността, пълнотата и другите измерения на търсенето в интернет.

Различията на пръв поглед не се забелязват, защото повечето от промените са в начина на индексиране. Google ще предостави на уеб разработчиците по целия свят възможността да тестват новата версия и да дадат своите отзиви. Това е характерно за технологичната компания, която винаги се стреми да подобри своите продукти, в резултат на което голяма част от тях остават в бета версия завинаги.

От Google уточняват, че новата версия не може да се приема като отговор на алианса между Microsoft и Yahoo. Все пак много хора остават с убеждението, че разработката Caffeine не се пуска случайно сега, защото е отговор на работата на Microsoft по собствената му търсачка Bing.

Успехът на Google Caffeine ще зависи от това дали потребителите ще осъзнаят разликата, която трябва да е по-съществена от увеличаването на резултатите от търсенето с още няколко страници. Тепърва ще стане ясно и дали компаниите, които са оптимизирали своите уеб страници за висок ранг при сегашната търсачка на Google ще трябва да се оптимизират за Caffeine.

Акциите на Google поевтиняват с 0,6% до 457,10 долара за акция по време на електронната търговия на борсата Nasdaq. От началото на тази година интернет компанията е повишила своята пазарна капитализация с близо 50% до 145,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 05.09.22 г.
fallback