fallback

С 6% падат продажбите на мобилни телефони в света за второто тримесечие

Въпреки общия спад продажбите на смартфони като iPhone на Apple са се увеличили с 27% за април-юни спрямо същия период на 2008 г.

13:39 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световните продажби на мобилни телефони са се понижили с 6% за второто тримесечие на годишна база, след като потребителите и от развиващите се, и от развитите страни свиха потребителските си разходи в условията на несигурна икономическа среда. Това се казва в цитирано от Ройтерс проучване на специализираната компания Gartner.

Въпреки общия спад на пазара продажбите на смартфони като iPhone на Apple са се увеличили с 27% за април-юни спрямо същия период на 2008 г.

От Gartner казват, че най-големият производител в света – финландският гигант Nokia – е увеличил пазарния си дял в сегмента на смартфоните до 45 на сто благодарение на търсенето на този тип апарати на по-ниски цени. За сметка на това новият модел N97 – последното попълнение в луксозния сегмент – не е бил посрещнат с голям ентусиазъм.

От излизането на N97 на пазара през юни са продадени около 500 хил. броя. Apple пък продаде един милион телефона iPhone 3GS в първия уикенд след пускането в продажба на устройството, казват от Gartner.

Американската изследователска компания освен това потвърждава прогнозите си за понижение от 4% в обема на целия пазар за тази година, но очаква възстановяване на продажбите през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 02.09.22 г.
fallback