fallback

Китай продава дял от компанията майка на Lenovo

За 29% дял в Legend Holdings китайската научна академия иска около 400 млн. долара

12:55 | 12.08.09 г.

Китайската академия на науките иска да продаде свой 29-процентов дял от компанията майка на Lenovo - Legend Holdings, съобщава Computerworld.

Академията, държавна институция, която провежда национални изследвания, иска 2,76 млрд. юана (404 млн. долара) за част от своя дял в Legend Holdings, съобщи говорител на академията. Продажбата ще намали дела на научната институция в Legend до 36% от настоящото й участие от 65%.

Според изискванията на академията купувачът трябва да е с опит в областта на капиталовото управление и маркетинга, които не са в компетенциите на научната организация. Купувачът трябва да се съгласи да не препродава своя дял, да не променя стратегията на компанията и да не предлага промени в ръководния екип в продължение на пет години. Компанията трябва да е с регистриран капитал от поне 4 млрд. юана и не трябва да е подкрепяна от чуждестранни инвеститори.

Академията не планира повече намаления в дела си, казва говорителят. От Lenovo са отказали да дадат коментар.

Lenovo започна преструктуриране тази година, с което да се фокусира върху Китай и други развиващи се пазари, след като продажбите на компанията в западните страни претърпяха сериозен удар заради рецесията.

Компанията, която е четвъртият най-голям производител на персонални компютри в света, обяви миналата седмица нетна загуба от 16 млн. долара за второто тримесечие. Загубата е по-малка спрямо данните за първото тримесечие, но все пак е сериозна в сравнение със 110-те млн. долара чиста печалба година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 03.09.22 г.
fallback