fallback

Facebook купува конкурент на Twitter

Вероятната цена за закупуването на социалната медия FriendFeed е 50 млн. долара

09:38 | 11.08.09 г.

След неуспешните опити да придобие Twitter Facebook съобщи, че ще закупи FriendFeed - социална медия, която позволява на потребителите да споделят съдържание онлайн в реално време през различни социални сайтове и блогове, предава BusinessWeek.

Услугата, която е подобна на Twitter, но е по-малко популярна, е основана от бивши служители на Google - Брет Тейлър и Джим Норис през 2008 г. По информация на WSJ сделката е оценена на близо 50 млн. долара в кеш и акции.

Сделката се определя от някои като отмъщение срещу Twitter, който отклони оферта за придобиванe на стойност 500 млн. долара от Facebook през ноември. Много експерти обаче смятат, че това е открита конфронтация с бившия работодател на Тейлър и Норис - Google.

Сред постиженията на основателите и служителите на FriendFeed, по-голямата част от които са били от екипа на Google, са Google Talk, Google Maps, Gmail и други безплатни уеб услуги. Замисълът на FriendFeed е да помага на потребителите да организират социалния си онлайн живот - всичко от нови съобщения в Twitter до нови снимки във Facebook – на едно място. За да помогне на членовете бързо да преглеждат тази информация, компанията разработва напреднала търсеща машина, която изтегля данни в реално време от различни сайтове в уеб пространството.

Търсещата машина може да се окаже голям коз за Facebook, пише изданието. Понастоящем социалната мрежа има търсачка с ограничени възможности, която обработва данни от определен вид страници в рамките на самия сайт.

По-ефективното търсене може да доведе до по-големи печалби за Facebook, която търпи критики за това, че се фокусира повече върху ръста в броя на потребителите си, отколкото върху генерирането на приходи. „Способността да кажеш какво правят потребителите в 50 различни сайта може да е много ценна”, казва Дейвид Берковиц от маркетинговата агенция 360i.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 03.09.22 г.
fallback