fallback

Шефът на Google излиза от Управителния съвет на Apple

Шмит е част от управлението на Apple от август 2006 г., сега това положение започва да се счита за предпоставка за конфликт на интереси

16:49 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ерик Шмит. Снимка: Google

Изпълнителният директор на Google Ерик Шмит напуска Управителния съвет на Apple поради „нарастващ риск от конфликт на интереси“. Това обяви изпълнителният директор на Apple Стив Джобс в съобщение до медиите в понеделник.

„Сега, когато Google навлиза все повече в бизнеса на Apple с (операционните системи) Android и Chrome OS, ефикасността на Ерик като част от ръководството на Apple ще бъде много ограничена, защото той ще трябва да отсъства от все по-важни части на нашите срещи, за да се избегнат потенциални конфликти на интереси. Така че решихме с взаимно съгласие, че е добър момент за Ерик да напусне Управителния съвет на Apple”, казва Джобс.

Google, чиято първоначална дейност беше ограничена единствено в интернет, в последно време разраства обхвата на интересите си все повече, навлизайки в различни сегменти на високите технологии.

Излизането на Шмит от Apple идва няколко седмици, след като приложението Google Voice, предлагащо допълнителни функционалности за телефонни разговори, беше изключено от каталога с приложения на iPhone на Apple. Американските власти за защита на конкуренцията изискаха в петък обяснения за тези действия.

Шмит е част от управлението на Apple от август 2006 г.

Също в петък самият той заяви пред всекидневника Mercury News, че „има значителни предимства и за Google, и за Apple от това, че той влиза в Управителните съвети и на двете компании“ - заради големия брой партньорства между групите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
fallback