fallback

Архиепископ заклейми Facebook и MySpace

Според духовника социалните мрежи увеличават риска от самоубийство сред младежите, освен това не трябвало да се прекалява с sms-ите

09:36 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сайтовете от типа на Facebook и MySpace водят до „ефимерни връзки“, които могат да травмират младежта, дори да предизвикат склонност към самоубийство, заяви архиепископът на Уестминстър и примас* на Англия и Уелс монсеньор Винсънт Никълс.

„Facebook и MySpace може и да създават общност, но гледам с недоверие на това. Не става дума за истинска комуникация, така че не би следвало това да е истинска общност“, казва архиепископът пред Sunday Telegraph.

„При младите хора често срещан фактор за извършване на самоубийство е травмата от ефимерните връзки. Младежите се хвърлят с цялата си душа в едно или повече приятелства, които впоследствие се разпадат и ги оставят сломени“, допълва той. „Приятелството обаче не е стока, приятелството е важно и трайно отдаване, когато е адекватно“.

Коментарите на духовника идват след самоубийството на 15-годишно момиче заради сурови критики относно външния й вид в социалната мрежа Bebo.

Архиепископът смята още, че е „обезпокоителна“ прекомерната употреба на sms-и и електронна поща, която показвала, че като общество губим способността си да общуваме лично. А това по думите му е необходимо, „за да живеем заедно и да изграждаме общност“.

*почетна титла на католически архиепископ, чиято архиепископия е с историческо значение, определена от Ватикана, каквато е Уестминстър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 02.09.22 г.
fallback