fallback

Оператори искат отлагане на събирането на данни по предплатени карти

От М-Тел искат срокът да се удължи с две години, от Globul – с една

17:05 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мобилните оператори М-Тел и Globul не са в състояние само в рамките на 3 месеца да съберат необходимите лични данни на абонатите си с предплатени SIM карти, става ясно от становищата по въпроса на двете компании. 

Те са във връзка с проекта на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за „Правила за събиране на лични данни на потребители на предплатени телефонни услуги“, чието обсъждане изтича днес. В проекта се предвижда в срок до 31 декември тази година телефонните оператори (на мобилни и фиксирани мрежи) да са събрали личните данни (трите имена, ЕГН и адрес) на абонатите си с предплатени SIM карти, каквито има за абонатите с традиционните SIM карти.

Изисква се мобилните оператори да уведомяват със SMS абонатите си за това изискване, за да може те лично да посочат данните си в центровете и магазините на операторите. В случай че ползвателите на предплатени телефонни услуги не предоставят данните си, услугата се прекратява, като може да бъде възобновена, ако данните се предоставят в определен срок.

От Globul по-конкретно заявяват, че като цяло не подкрепят проекта за правилата, предложен от КРС, тъй като според тях в него не са отчетени практическите трудности, свързани с процеса по събиране на данните на потребителите на предплатени услуги.

От Globul предлагат срокът за събиране на посочените данни да се удължи до края на 2010 г. От мобилния оператор дават пример, че ако въпросните правила влязат в сила от 1 септември (както се предполага), то компанията за 3 месеца няма да може да събере данните на около 2 млн. броя абоната, а и ще е необходимо закупуването на нов софтуер и допълнителен хардуер.

Предложението на Мобилтел по въпроса е още по-радикално – срокът за събирането на личните данни на абонатите с предплатени карти да се удължи до края на 2011 г., също поради трудоемкостта на процеса и необходимостта от допълнителни инвестиции.

От оператора предлагат още да бъдат предвидени и алтернативни начини за събиране на данни – по електронен път например, тъй като част от потребителите на тези карти живеят в населени места, където няма магазини на Мобилтел или дистрибутори, които биха могли да извършат регистрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
fallback