fallback

Спамът учи нови езици

Докато разпространенето на спам е на най-високо ниво от години, голяма част от него остава един и същ - просто преведен на различни езици

12:43 | 30.07.09 г.

Спамът е достигнал най-високото си ниво на разпространение от години според проучване на MessageLabs Intelligence Report, но в известен смисъл спамърите стават все по-мързеливи, пише InternetNews. 

Понастоящем спамът формира до 95% от целия имейл трафик, като много от нежеланите писма са едни и същи, с изключение на това, че сега се превеждат на различни езици.

Спамът е най-разпространен във Франция, Германия и Холандия, където достигна 95%. В САЩ той е 86%. Според анализатори от MessageLabs причината спамът да се превърне в толкова сериозен проблем е използването на услуги за автоматизиран превод от спамърите и шаблони, с които да превеждат „отровата си“ на различни езици.

Само преди 3-4 години спамове, които не са на английски език, представляваха 1-2% от общия спам в мрежата. Наскоро този дял се увеличи до 6-7%. Според проучването спамът на местен език сега формира 46% от спама в Германия, 53% във Франция, 25% в Холандия, 62,3% в Япония и 54,7% в Китай.

„По време на съставянето на спам съобщенията могат да се променят имена на компании и домейни и други неща, като част от процеса на автоматизация. Езикът, на който се превежда, вероятно се избира на база на домейна от първо ниво за страната, взет от имейл адреса на получателя. Например, ако адресът завършва на .fr ще се превежда на френски, а ако завършва на .de – на немски“, се казва в доклада.

Анализът показва, че само 0,7% от засечения уеб-базиран злонамерен софтуер през юли е бил нов в сравнение с 58,8% през юни. Така че или създателите на такъв софтуер не бързат с иновациите, както правеха преди, или изследователите не могат да намерят новия софтуер.

Докладът разглежда и услугите за пренасочване на URL, които набират популярност и, дори и полезни в някои случаи, се използват с недоброжелателни намерения. Компанията установява, че през юли много от тези домейни започват да се появяват в нежеланите съобщения, формирайки 6,2% от целия спам през най-активния ден - 9 юли, което съответства на над 9 млрд. спам съобщения в света за ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 04.09.22 г.
fallback