fallback

Забраниха реклама на E.ON в Англия, ветрогенераторите й били малки

Според регулаторните органи в рекламата се използват „несъответстващи на действителността“ фотографии

10:36 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският регулатор в областта на рекламата (ASA) забрани разпространението на рекламни материали за проекта за строителство на електроцентрала с ветрогенератори от германската енергийна компания E.ON, който се осъществява в Нортъмбърленд, пише вестник Guardian.

Според регулатора в тази реклама се използват „несъответстващи на действителността“ фотографии на вятърни турбини, които са два пъти по-малки от заплануваните да се построят. Затова от ASA смятат, че това няма да позволи на жителите в региона коректно да преценят влиянието на проекта върху околната среда. В частност ветрогенераторите с височина почти 115 м нарушават пейзажа и закриват близките домове, което не може да се разбере от рекламата и я прави заблуждаваща.

От E.ON са потвърдили, че действително в рекламните материали за илюстрация, са използвали снимки на подобни вятърни турбини, вече изградени в друга част на Англия, които са по-малки. В същото време от енергийната компания посочват, че на въпросните снимки заедно с турбините няма други обекти, като например сгради и автомобили, така че гражданите не биха могли да изпаднат в заблуждение относно размера на турбините.

E.ON е получила разрешение за строителство на вятърна електроцентрала в района на Нортъмбърленд през април. Според компанията чрез реализацията на новия проект биха могли да се произвеждат до 18 мегавата електроенергия, достатъчни за електроснабдяването на около 10 хил. домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
fallback