fallback

Загубата на Toshiba се разраства

Разходите за преструктуриране и производството на чипове влошават финансовите резултати на японския технологичен гигант

16:09 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Загубата на петия по големина производител на персонални компютри в света Toshiba се е увеличила за периода от април до юни. Разходите за преструктуриране на дейността и загубата на звеното за производство на чипове в най-голяма степен влошават финансовите резултати на компанията.

Загубата на компанията възлиза на 57,8 млрд. йени за трите месеца до края на юни спрямо загуба от 11,6 млрд. йени, която дружеството записа за същия период на 2008 г., предаде Wall Street Journal.

Прогнозата на икономистите бе за по-малка загуба в размер на 38,4 млрд. йени. Приходите на Toshiba за разглежданото тримесечие намаляват до 1,34 трлн. йени спрямо 1,62 трлн. йени преди една година. Оперативната загуба възлиза на 37,59 млрд. йени.

Като доказателство за това, че пазарните условия остават трудни, японската компания потвърди своята прогноза от предишното тримесечие за цялата фискална година, която ще приключи в края на март 2010 г. Нейното ръководство очаква загуба от общо 50 млрд. японски йени.

Toshiba се намира в процес на мащабно преструктуриране, което предвижда закриване на временните работни места и подобряване на ефективността на производството на чипове. Компанията привлече около 500 млрд. йени на борсата през юни, за да подобри своя баланс.

Toshiba не е единственият японски производител на електроника, който предприе драстични мерки, за да намали своите загуби. Нейният конкурент Hitachi излезе на загуба от 82,7 млрд. йени за същото тримесечие и планира да обедини пет от своите дъщерни дружества в една компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 29.08.22 г.
fallback