fallback

Китай забрани мафиотските онлайн игри

Според министерството на културата в страната подобни игри насърчават неприличието, хазарта и насилието и подронват морала и китайската култура

15:39 | 28.07.09 г.

Китай забрани сайтовете, предлагащи онлайн игри, в които на почит са мафиотските банди. Всеки нарушител ще е подложен на сериозно наказание, съобщава държавната новинарска агенция Xinhua, цитирана от Ройтерс.

Според министерството на културата в страната подобни игри „насърчават неприличието, хазарта или насилието и подронват морала и китайската култура“.

„Тези игри окуражат хората да мамят, ограбват, убиват и величаят живота на гангстерите. Това има лошо въздействие върху младите“, предава агенцията.

Министерството е наредило установяване на надзор и строги наказания за сайтовете, които продължават да предлагат такива игри.

През първите години на комунистическото управление правителството почти успява да премахне мафиотските структури, но през последните десетилетия те се завръщат заради отхлабването на социалния и икономически контрол в Китай.

Въпреки че представят незаконни дейности като трафик на хора и наркотици, филмите и телевизионните сериали с гангстери, снимани в Тайван и Хонконг, са много популярни в Китай.

Индустрията на онлайн игрите в Китай се очаква да нарасне с между 30% и 50% тази година, като приходите от продажби ще са между 24 млрд. юана (3,51 млрд. долара) и 27 млрд. юана, сочат официални данни.

Хората, които играят онлайн в Китай, са около 200 млн., а като цяло интернет потребителите в страната са над 300 млн., което е най-големият брой потребители в една държава в света.

Китайското правителство вече забрани достъпа по хиляди сайтове  в кампания, която определя като борба с порнографията и неприличното съдържание в интернет. Миналия месец Пекин обяви, че ще търси десетки хиляди доброволци, които да следят какво става в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 04.09.22 г.
fallback