fallback

КЗК разреши преминаването на Диема под шапката на Нова телевизия

След реорганизацията на активите си у нас шведската MTG планира допълнителни инвестиции

11:33 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на шведската компания Modern Times Group MTG AB (MTG) да придобие непряк едноличен контрол, чрез дъщерното „Нова телевизия – първи частен канал“ ЕАД, върху „Диема вижън“ ЕАД.

MTG упражнява контрол върху Диема Вижън посредством Болкан медия груп лимитид. Дружеството възнамерява да увеличи в бъдеще своето капиталово участие в Диема Вижън, като по този начин придобие едноличен контрол.

Операцията бе обявена в началото на март. Тогава MTG, която придоби Нова телевизия миналата година, съобщи, че реорганизира собствеността върху телевизионните си активи в България, като слива всичките си притежания в Нова телевизия.

За да оцени концентрацията и ефекта, който тя ще породи, от КЗК са изследвали пазарното положение на участниците преди и след осъществяването й, както и факторите, които влияят върху позицията им на пазара на телевизионно съдържание. За този пазар е характерно, че е отворен и липсват непреодолими бариери за навлизане на нови участници.

Концентрацията няма да окаже съществено влияние върху пазара, поради това че позициите на MTG няма да претърпят промяна след преминаването от съвместен към едноличен контрол върху Диема Вижън, смята регулаторът. За 2008 г. пазарният дял на MTG не надхвърля 25% и няма да бъде завишен след финализиране на сделката.

При оценката на въздействието, което планираната сделка ще окаже върху пазара, КЗК e взела предвид също така липсата на отрицателни становища от заинтересованите страни.

След финализиране на операцията MTG има намерение да извърши допълнителни инвестиции в съответствие със своите планове за развитието на българския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 01.09.22 г.
fallback