fallback

LG Electronics отчете рекордна печалба

Продажбите на LCD телевизори и DVD плеъри скачат осем пъти на годишна база

10:48 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Третият по големина в света производител на екрани с течни кристали LG Electronics записа рекордна печалба за второто тримесечие, главно благодарение на силния ръст на продажбите на LCD телевизори, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на LG Electronics се увеличава с 62% до 1,15 трлн. корейски вона (917 млн. долара) спрямо 706,9 млрд. вона за второто тримесечие на 2008 г. Положителният финансов резултат на базираната в Сеул компания се оказа с почти 50% по-висок от очакванията на икономистите.

LG Electronics планира да надмине японската Sony в продажбите на LCD телевизори през тази година. За тази цел тя ще наблегне на безжичните и енергоспестяващи модели. Южнокорейската компания също така е третият по големина производител на мобилни телефони в света.

Оперативната печалба, която изключва приходите на задграничните филиали, се увеличава с 32% на годишна база до 1,13 трлн. вона за второто тримесечие. Анализаторите очакваха по-малка оперативна печалба в размер на 936,4 млрд. вона.

Печалбата от измененията във валутния курс на корейския вон възлиза на близо 286 млрд. вона. За сравнение компанията е реализирала загуба от валутни преоценки в размер на 170 млрд. вона през второто тримесечие на миналата година.

Печалбата на звеното, което произвежда телевизори и DVD плеъри, скача осем пъти до 223,6 млрд. вона. Продажбите на подразделението, което бе формирано през декември чрез сливане на производството на екрани и медийни продукти, се увеличават с 19% до 4,51 трилиона вона.

Книжата на LG Electronics поевтиняха с 1,9% до 130 500 вона на борсата в Южна Корея. Акциите на компанията са поскъпнали със 74% от началото на тази година, което е два пъти по-силен ръст спрямо увеличението на основния борсов индекс Kospi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 19.08.22 г.
fallback