fallback

Apple постави нов рекорд в печалбата си за тримесечието

Продажбите на iPhone са скочили с 626% до 5,2 млн. броя за април-юни

09:13 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската група Apple обяви снощи след приключването на щатската сесия своите резултати за периода април-юни, като бе оповестена нетна печалба в размер на 1,23 млрд. долара, или покачване с 14,6% на годишна база.

Това е най-високият регистриран някога в историята на компанията резултат за период извън този по време на празниците в края на годината.

Печалбата на акция се равнява на 2,14 долара, което е много над очакваните от пазара 1,29 долара на брой.

„Нашите продукти са по-иновативни от всякога и потребителите дават своя отговор на това“, коментира в съобщение до медиите завърналият се наскоро в компанията след продължителен отпуск по болест изпълнителен директор Стив Джобс.

Продажбите на Apple за тримесечието са се повишили с 11,7% спрямо същите три месеца преди година до 8,33 млрд. долара. Това е леко над средните прогнози на анализаторите за 8,16 млрд. долара.

От компанията очакват нов ръст на основните си показатели през настоящото тримесечие, което ще бъде последното за фискалната година на калифорнийската група. Планираните приходи от продажби са между 8,7 и 8,9 млрд. долара.

За пореден път Apple се е възползвала максимално от силния интерес към телефона iPhone, чиято нова версия излезе през изминалото тримесечие: продажбите на продукта са скочили с 626% за година до 5,2 млн. броя.

За сметка на това продажбите на плейъра iPod са паднали със 7% до 10,2 млн. броя. Ръст има при продажбите на компютрите Macintosh - с 4% до 2,6 млн. броя.

По време на електронната търговия акциите на Apple поскъпнаха с 2,05% в минутите след обявяването на резултатите до ниво от 154,61 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
fallback