fallback

Cisco и IBM ще изграждат заедно интелигентни енергийни мрежи

Двете компании ще превърнат Амстердам в първия град в Европейския съюз с „интелигентна“ енергийна система

15:57 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Cisco и IBM ще помогнат на Амстердам да се превърне в първия град в Европейския съюз с „интелигентна“ енергийна система, предаде Ройтерс. Пилотният проект, озаглавен „Smart city”, ще тества технологията за по-интелигентно управление на електрическата мрежа, известна като „Smart grid”.

Целта на проекта е да подобри потреблението и преноса на енергия, т.е. цялостното управление на енергийните мрежи и мрежовата инфраструктура. По този начин ще се намалят прекъсванията, както и натовареността на мрежата, а ефективността на потреблението ще се повиши.

Няколко отделни тестови проекта ще бъдат проведени в четири целеви области: работа, живот, транспорт и публично пространство.

Лидерът в мрежовите технологии Cisco вече навлезе на пазара на интелигентни платформи за управление на комунални услуги. За технологичната компания електропреносната мрежа е „джудже“ в сравнение с Интернет и реализацията на проекта няма да представлява трудност.

Наскоро Cisco, която влезе в индекса Dow Jones IA на мястото на банкрутиралия автомобилен концерн General Motors, създаде нова серия устройства за цялостно управление на енергийни мрежи. Cisco се съюзи с Duke Energy, за да ускори разработката на интелигентна енергийна мрежа, която да обслужва 11-те млн. клиенти на Duke Energy.

Cisco също така помага на General Electric при изграждането на цялостна енергийна мрежова инфраструктура в Маями по проект за 200 милиона долара. Друга технологична компания – Google, също навлезе на този пазар, след като започна да лобира за финансова подкрепа от правителството за „smart grid” технологии заедно с General Electric.

Амстердам, който е най-големият град в Холандия, си е поставил за цел до 2025 г. да намали емисиите на парникови газове с 40% под нивата им от 1990 г. Пилотният проект на Cisco и IBM ще да помогне на жителите на града да намалят разходите за енергия, както и емисиите на парникови газове, с поне 14%.

Cisco и IBM ще разработят системата за управление на енергийната мрежа, като IBM ще изгради системата, а Cisco ще управлява нейната комуникационна инфраструктура, която ще се базира на IP стандарта. По този начин интелигентната енергийна мрежа ще разполага с данни в реално време за потреблението и наличната електроенергия и ще намалява разхода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 10.09.22 г.
fallback