fallback

Firefox губи позиции във войната на браузърите

Последната версия на втория по пазарен дял браузър в света изостава по отношение на новите подобрения

14:10 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Войната на уеб браузърите отново промени своя облик след пускането на новата версия на Mozilla Firefox, който е вторият по пазарен дял браузър в света, но заема първото място в сърцата на много от компютърните потребители.

Новата версия на Firefox е третото обновление на популярен браузър за тази година, след новите версии на Internet Explorer на Microsoft и Safari на Apple. За разлика от Firefox обаче, те са вградени в двете основни операционни системи Windows и Mac, което им дава голямо предимство.

От друга страна, Mozilla трябва да убеди потребителите да свалят Firefox, който се предлага в две идентични версии за двете компютърни платформи. Въпреки това, Firefox вече има около 23% пазарен дял, което го нарежда на втора място след IE, който държи между 60% и 70%.

Междувременно Google, който е бивш поддръжник на Firefox, се присъедини към битката със своя браузър Chrome, който засега работи само под Windows. Google не само възнамерява да направи версия за Mac скоро, но и да разработи собствена операционна система през следващата година.

На фона на изострената конкуренция обаче, последната версия на Firefox изостава по отношение на новите подобрения в сравнение с предишните версии. Поради това продуктът на Mozilla вече не се разграничава така ясно и не превъзхожда другите добри браузъри по две причини.

На първо място Firefox е загубил своето най-голямо предимство пред своите съперници: голямата скорост на зареждане на уеб страници. Firefox 3.5 е около два пъти по-бърз от предишната версия 3.0 и безспорно е по-добър от IE 8, но изостава от Safari 4.02, който дава най-добри резултати от теста, и от бета версията на Chrome 2.0

И действително, Mozilla вече не претендира, че нейния браузър е най-бързия в света. От компанията описват Firefox като един от модерните браузъри, редом със Safari и Chrome. Те стават все по-добри благодарение на вградените технологии, които им позволяват да се справят по-добре със сложните интернет приложения.

Освен това последната версия на Firefox има относително малко нови функции, като част от тях са вече въведени от Microsoft и Apple. Най-забележителен сред тях е режимът за скрито браузване, който първо бе популяризиран в Safari. Той позволява да се разглеждат уеб сайтове, без да остават следи на компютъра.

От Mozilla заявиха, че основната им цел ще бъде да превърнат Firefox в идеалната платформа за управление на уеб-базирани приложения. Компанията споделя убеждението на Google, че потребителите постепенно ще мигрират от програми, инсталирани на техните компютри, към такива, които са базирани в Интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 31.08.22 г.
fallback