fallback

С над 30% до 350 млн. евро нарасна пазарът на електронни книги в Япония

Общо 86% от обема на продажбите е генериран от платени сваляния от интернет на текстове за мобилен телефон

15:36 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японският пазар на книги и комикси, продавани под формата на файлове за изтегляне от интернет, главно за употреба на мобилен телефон, е нараснал с над 30% за година, показва цитиран от АФП доклад. Обемът на пазара е достигнал близо 350 млн. евро.

Според специализираната изследователска компания Impress R&D продажбите в страната на дигитални продукти за четене директно от екран (компютърен – независимо от вида на машината – или такъв на мобилен телефон) възлиза на 46,4 млрд. йени (348 млн. долара) за април 2008 – март 2009. За предходния 12-месечен период сумата е била 267 млн. евро, а за този преди него – 140 млн. евро.

Общо 86% от обема на продажбите е генериран от платени сваляния от интернет на текстове за мобилен телефон.

В Япония близо 95% от абонатите на мобилни оператори имат телефон от трето поколение или друг мултифункционален телефон с голям екран. Мултимедийните портали, посветени на обслужването на тези телефони, предлагат достъп до богати виртуални библиотеки с книги от най-различни жанрове.

Всяко едно от литературните произведения се продава с малка отстъпка спрямо цената му по книжарниците, в случаите когато текстът е издаден и на хартиен носител. Част от дигиталните книги са дори безплатни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 08.09.22 г.
fallback