fallback

Google със своя операционна система за PC-та

Операционната система първаначално ще бъде насочена към нетбук компютрите

11:15 | 08.07.09 г.

Google съобщи, че е в процес на разработване на операционна система за персонални компютри (PC) на базата на своя интернет браузър Chrome, пише CNBC. 

Ходът ще изостри вече ожесточената конкуренция между Google и Microsoft, чиято операционна система Windows контролира основните функции на по-голямата част от персоналните компютри.

Според постинг в блога на Google операционната система първoначално ще бъда насочена към нетбук компютри. Софтуерът със свободен достъп, наречен Chrome OS, ще бъде пуснат през втората половина на следващата година.

„Скорост, простота и сигурност са ключовите аспекти на Google Chrome OS“, се казва в блога. "Правим операционна система, която да е бърза и лека, с която за няколко секунди ще може да се влизат в интернет“. От дълго време Google лансира визията за компютърна наука, в която уеб приложенията играят ключова роля, измествайки софтуера, който работи на десктопа.

Google вече разработи операционна система за мобилни телефони Android.

Миналата година компанията пусна браузъра Chrome,  описван като средство, с което потребителите взаимодействат с изключително мощни уеб програми като Gmail и Google Docs, наред с уеб приложенията, създадени от други компании. Оттогава Google постепенно обогатява браузъра с все повече възможности, като това потребителят да ползва приложения, без да е в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
fallback