fallback

Goldman Sachs под заплаха от огромни загуби заради откраднат софтуер

Пуснаха под гаранция бивш програмист на банката, който откраднал компютърни програми за търговия

09:36 | 07.07.09 г.

Бивш програмист от Goldman Sachs, обвинен от компанията в кражба на тайни кодове за търговия за собствена сметка, бе пуснат от ареста след плащане на 750 хил. долара гаранция, съобщиха щатските власти, цитирани от CNBC.

Сергей Алейников бе арестуван в петък и намерен за виновен по обвинение в кражба на тайния софтуер.

Алейников е обвинен в злоупотреба с компютърни кодове, които принадлежат на бившия му работодател, когото властите не посочват, но източници твърдят, че това е Goldman Sachs.

По думите на адвоката му, докато е бил в ареста Алейников е заявил, че не възнамерява да продаде информацията или да я използва в противоречие със трудовото си споразумение с Goldman Sachs.

Според източници, запознати със ситуацията нито бизнесът, нито клиентите на банката са били засегнати от въпросното престъпление. От фирмата са отказали да дадат коментар по случая.

Според властите Алейников е копирал компютърни кодове за търговията на банката за собствена сметка и след това ги е качил в сървър в Германия.

След ареста си Алейников е заявил, че е имал намерение единствено да копира файлове със свободен достъп, върху които е работил, но по-късно е разбрал, че е копирал повече файлове отколкото е планирал.

Алейников работи във финансовата институция от май 2007 г. до 5 юни, когато напуска за да работи в друга компания.

По думите на представител на потърпевшата страна Goldman Sachs може да загуби инвестициите си в търговията за собствена сметка и милиони долари от засилване на конкуренцията, ако откраднатия софтуер попадне в грешните ръце, пише Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 18.08.22 г.
fallback