fallback

Адресите на кирилица с домейна „.eu“ ще станат реалност до края на 2009 г.

Домейнът ще бъде на разположение и на азбуките, използвани от българите, гърците и кипърците, а и за специални букви в други езици

15:16 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правила, позволяващи на интернет потребителите и предприятията да регистрират имена на домейни в рамките на „.eu“, като използват в имената буквите на всички 23 официални езика на Европейския съюз, прие днес Европейската комисия.

Това означава, че по-късно тази година домейнът „.eu“ ще бъде на разположение и на азбуките, използвани от българите, гърците и кипърците, както и за специални букви, използвани в други езици, съобщава Рапид.

Досега имената на домейни, регистрирани в домейна „.eu“, можеха да съдържат само буквите от „a“ до „z“, цифрите от „0“ до „9“ и „-“. Чехите можеха да използват само 27 от общо 42-те букви в своя език, а литовците — 23 от 32. В бъдеще ще бъде възможно регистрирането в „.eu“ на имена, съдържащи букви като „à“, „ą“, „ä“, „ψ“ или „д“.

Броят на регистрираните имена във въведения преди три години европейския домейн понастоящем е около 3 милиона, като през 2007 и 2008 г. той е нараствал с по 11% , показва публикуван днес доклад на ЕК относно развитието на домейна. България е измежду държавите с най-малък брой регистрирани имена на домейни в „.eu“ — 9 578.

Разходите за регистриране в „.eu“ са намалели от 10 евро на 5 евро през 2007 г. и още веднъж през 2008 г. — на 4 евро. Домейнът „.eu“ се разраства особено бързо в Източна Европа, като между 2006 и 2008 г. броят на регистрираните в него имена на домейни се е увеличил със 149 % в Полша и с 142 % в Литва.

Домейнът „.eu“ е четвъртият по популярност европейски домейн от първо ниво за код на географско означение, като е превъзхождан само от домейните „.de“ (за Германия), „.uk“ (Обединеното кралство) и „.nl“ (Нидерландия). В световен мащаб „.eu“ е на девето място измежду интернет домейните по степен на използване.

Потребителите на интернет трябва да са установени в една от 27-те държави-членки на ЕС, за да могат да регистрират име на домейн в „.eu“.Очаква се новите правила допълнително да увеличат привлекателността на името на европейския домейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 04.09.22 г.
fallback