fallback

И къщите могат да изпращат съобщения в Twitter

Британец свърза чрез сензори дома си с микроблог платформата, така че да следи различни дейности

09:26 | 25.06.09 г.

Компютърен инженер от Великобритания свърза семейния си дом към интернет платформата за публикуване на микроблогове Twitter, така че самата сграда да може да изпраща кратки съобщения в сайта, съобщи Daily Mail.

43-годишният Анди Станфорд-Кларк е бил притеснен как да поддържа идиличната си вила в усамотен район на остров Уайт. Как да разбере дали отоплението е било включено твърде дълго, забравен е отворен прозорец или пък маркучът в градината тече?

За да реши проблема, той монтира мрежа от сензори във всяка стая, които да следят всички дейности и да изпращат съобщения на мобилния му телефон през микроблог платформата.

Така, докато фенове от цял свят следят подробности от живота на Деми Мур например, съобщенията от къщата са в стил „отоплението в банята е включено“, „в кабинета е хваната мишка“ или „във фитнес залата е студено“.

Макар и да не е най-вдъхновяващото четиво, от семейството са доволни, че са постигнали целта за по-природосъобразен живот, като вече са успели да редуцират сметките си за електричество с една трета.

Домът на Станфорд-Кларк не е единственият неодушевен обект с акаунт в Twitter.

Британската забележителност Лондонската кула изпраща съобщения всеки пък, когато отвори и затвори. Саксийно растение в Ню Йорк пък поддържа собствениците си осведомени дали се нуждае от поливане. Технологията за следене на нуждите на растенията чрез Twitter дори вече се предлага за продажба в интернет.

Според Станфорд-Кларк технологията за свързване на жилища с Twitter ще е достъпна за всички до две-три години.

„Това е началото на интернет на предметите. Светът е пълен с малки устройства, които ще бъдат свързани с интернет и всяко от тях ще изпраща своята порция информация“, обяснява Станфорд-Кларк, който работи за IBM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 05.09.22 г.
fallback