fallback

Приходите на Oracle - добра поличба за технологичните компании

Добрите финансови резултати на софтуерната компания подхраниха надеждите, че ралито в технологичния сектор може да продължи

11:12 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите пазари в САЩ приветстваха финансовите резултати на технологичната компания Oracle за последното фискално тримесечие. Те се оказаха по-добри от пазарните очаквания и подкрепиха ралито на компаниите от технологичния сектор въпреки новата по-мрачна икономическа прогноза на Световната банка.

Продажбите, печалбата, както и поръчките за нов софтуер на компанията в рамките на тримесечието до 31 май превишиха прогнозите на анализатори. Това повиши цената на акциите на Oracle с 2,7% в часовете на електронната търговия на борсата Nasdaq до 20,40 долара за брой.

От началото на тази година компанията е увеличила пазарната си капитализация с над 14% до 99 млрд. долара.

Нетната печалба пада със 7% до 1,9 млрд. долара, или 38 цента на акция, в сравнение с 2 млрд. долара, или 40 цента на акция, преди една година. Като се изключат еднократните ефекти, печалбата на акция възлиза на 46 цента, което се оказа повече от очакваните 44 цента.

Приходите намаляват с 5% до 6,9 млрд. долара в сравнение със 7,2 млрд. долара за същото тримесечие на 2008 г. Анализаторите очакваха по-силен спад до 6,47 млрд. долара, съобщи Business Wеек.

Продажбите на лицензи за софтуер, които са важен ориентир за приходите в бъдеще, падат с 13% на годишна база до 2,7 млрд. долара, което също се оказа повече от прогнозите на Wall Street.

Акционерите на компанията очакват стратегията на ръководството по отношение на технологичната компания Sun Microsystems, която бе закупена от Oracle срещу 7,4 млрд. долара. Сделката ще бъде финализирана до края на това лято.

В началото на този месец стана ясно, че Oracle може да разшири дейността си на пазара на евтини преносими компютри именно благодарение на придобиването на Sun Microsystems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 02.09.22 г.
fallback