fallback

Пекин търси доброволци за контрол в интернет

Доброволците ще трябва да докладват на властите, ако попаднат на „развратно“ съдържание или срещнат интернет потребители с „нецивилизовано поведение“

16:41 | 19.06.09 г.

Пекин ще търси да набере десетки хиляди доброволци, които да следят какво става в интернет, съобщи Ройтерс, като се позовава на държавната агенция Xinhua.

Ходът идва на фона на призива на чуждестранните производители на компютри към Китай да обмисли отново изискванията всички нови компютри, продавани в страната, да бъдат снабдени със софтуер за уеб-филтриране от 1 юли.

По-рано тази седмица местни медии съобщиха, че китайската столица развива собствен филтър за интернет, който, подобно на държавния, се лансира като мярка против порнографията.

Доброволците ще трябва да докладват на властите на града, ако попаднат на каквото и да било „развратно“ съдържание или пък ако срещнат интернет потребители с „нецивилизовано поведение“ при сърфиране в интернет.

„Целта е да се предпазят малолетните от нежелани вреди, на които може да бъдат подложени в интернет“, се цитира държавен служител. Някои от доброволците ще стоят в интернет клубове, за да спират непълнолетните и да следят съдържанието, е казал още той.

Всички доброволци ще се регистрират с истинските си имена.

Китай вече разполага с армия от интернет цензори, които определят кои сайтове да бъдат блокирани и следят чат каналите за съдържание, което може да им се стори неподходящо или подривно.

В четвъртък китайският регулаторен орган в интернет сектора заклейми китайската версия на Google като „разпространяваща порнографска и вулгарна информация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 22.08.22 г.
fallback