fallback

Интернет - най-популярният източник на информация в САЩ

Над половината амениканци, участвали в онлайн анкета, биха избрали интернет, ако трябва да изберат само един източник на новини

11:22 | 18.06.09 г.

Интернет е най-популярният източник на информация и предпочитан избор за новини със значителна преднина пред телевизията, вестниците и радиото, сочи ново проучване в САЩ.

Малка част от пълнолетните американци обаче считат социалните мрежи като Facebook и MySpace за добър източник на новини, а още по-малко мислят това за Twitter.

Над половината от хората, участвали в проучване на изследователската компания Zogby, казват, че биха предпочели интернет, ако трябва да изберат само един източник на новини, следвани от 21% за телевизията и по 10% за вестниците и радиото.

Само 10% описват социалните сайтове като важни за новини и въпреки медийния шум около Twitter едва 4% биха го посетили с цел да се информират.

Интернет е посочен също така като най-надежден източник на новини от почти 40% от респондентите в сравнение със 17% за телевизията, 16% за вестниците и 13% за радиото.

“Анкетата подкрепя идеята, че усилията на установени вестници, телевизии и радиостанции да насочат потребителите си към съответните свои сайтове работи“, коментират от Zogby, цитирани от Ройтерс.

Проучването е проведено онлайн, като са анкетирани 3030 американци. Почти половината от тях казват, че сайтовете на национални вестници са важни за тях, следвани от 43%, които предпочитат сайтове на телевизии. Блоговете се възприемат като по-малка необходимост, като само 28% от анкетираните казват, че блогове, които споделят тяхната политическа гледна точка, са важни за тях.

Запитани да прогнозират бъдещото развитие, цели 82% казват, че интернет ще бъде основният източник на информация след пет години в сравнение с 13% за телевизията и само 0,5%, които избират вестниците.

Около 84 на сто от американците имат достъп до интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 11.08.22 г.
fallback