fallback

Чакаме двуядрени смартфони през 2010 г.

Допълнителното ядро ще може да се добави без значително увеличение на консумацията на енергия

13:01 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Високотехнологичната компания ARM съобщи за намерението си да пусне през 2010 г. на пазара нова архитектура за смартфони - ARM Cortex A9, която може да работи с две ядра, съобщи Electronista.com.

Смартфоните Apple iPhone и Palm Pre са базирани на архитектурата ARM Cortex A8, която в момента е най-съвременната за този клас устройства. Наследникът на тази архитектура в лицето на ARM Cortex A9 ще съкрати производствения процес до 45 нанометра от 65 нанометра, използвани на едноядрения Cortex A8. По този начин допълнителното ядро ще може да се добави без значително увеличение на консумацията на енергия, характерно за двуядрените процесори, особено в мобилните устройства.

Cortex А9 ще осигурява за смартфоните по-добра работа по много задачи едновременно (мултитаскинг) и ще позволява по-ефективна работа на процеси като разкодиране на видео или възпроизвеждане на звук без да влияе върху текущата работа на потребителя.

От Texas Instruments съобщиха, че възнамеряват да използват А9 за бъдещия си многоядрен процесор OMAP 4, който ще наследи използвания в смартфона Palm Pre OMAP 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
fallback