fallback

Facebook се провали в опитите си да осъди германски конкурент

Според Facebook сайтът StudiVZ, даващ платформа за общуване на ученици и студенти, е вдъхновен от американската мрежа

10:10 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Facebook, собственик на едноименната онлайн социална мрежа, се провали в опитите си да осъди в Германия местна конкурентна група, която интернет гигантът обвинява в плагиатство, предава АФП.

Според Facebook сайтът StudiVZ, даващ платформа за общуване на ученици и студенти в Европа, е в голяма степен вдъхновен от американската мрежа що се отнася до дизайн, но има и обвинения, че незаконно е копирана и част от сорс кода на Facebook. В Германия StudiVZ е пазарен лидер в сегмента.

Специализираните в конкурентното право съдии в страната обаче не са на това мнение и решението е в полза на базираната в Берлин компания.

„Въпреки неоспоримите съвпадения и сходности между двата интернет сайта, няма незаконно подправяне“, гласи присъдата на съда.

Според съдиите през ноември 2005 г. - по време на създаването си - StudiZV при всички случаи не е имал интерес да копира Facebook, който тогава не е имал немска версия и се е насочвал „само към студентите и учениците в Северна Америка, изключително на английски език“.

Немската версия на Facebook е пусната през март 2008 г. В този момент StudiVZ вече е имал 10 млн. членове.

Съдът смята, че американската компания не е представила достатъчно доказателства за незаконно подправяне, както и че кодът на сайта е легално достъпен в интернет.

Решението по случая обаче не е окончателно, тъй като Facebook има възможност да обжалва. Освен това групата е подала иск със същите обвинения и в съд в Калифорния.

Според американски медии Facebook е искал да придобие StudiVZ, но се е отказал след поискана твърде висока цена за сайта. Собственик на германската социална мрежа е медийната група Holtzbrinck, която я купи през януари 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
fallback