fallback

Руски олигарх спасява британски ТВ оператор със сделка за 20 млн. паунда

Лен Блаватник ще придобие дял от 51% в Setanta чрез компанията си Access Industries

11:06 | 13.06.09 г.

Британският телевизионен оператор Setanta Sports беше спасен от фалит от милиардер с руски произход чрез сделка в последния момент, съобщи Times.

Лен Блаватник, един от олигарсите зад руската петролна компания TNK-BP, смята да налее 20 млн. паунда в Setanta и да поеме контрол над нея. Ходът, заедно с други парични инжекци, ще помогне на компанията да оцелее.

Макар и състоянието на Блаватник да се стопи от 11 млрд. на 4 млрд. долара (според данните на списание Forbes), той разполага с достатъчно средства да задейства спасяването на губещия спортен оператор, който през цялата изминала седмица стоеше на ръба на фалита.

Съгласно условията в сделката Access Industries, собственост на Блаватник, ще придобие дял от 51% в компанията срещу 20 млн. паунда, а други инвеститори също ще участват със свои средства.

Не се предвиждат промени в структурата и стратегията на Setanta.

Базираният в Дъблин оператор трябваше да осигури 30 млн. паунда до днес, за да плати за излъчването на срещите от Английската висша лига и още 3 млн. паунда за Шотландската. Предполага се също, че в средносрочен план на компанията ще й трябват 100 млн. паунда.

Access Industries инвестира предимно в руски компании, включително в TNK-BP и в алуминиевия гигант Rusal. Блаватник е изградил и скромен медиен портфейл, като вече притежава британския Top Up TV, малък оператор на платена телевизия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
fallback