fallback

Южна Корея отхвърли искове на местни компании за обезщетения от Microsoft

Според съда пазарните дялове на ищците са се понижили вследствие на тяхната ценова неконкурентоспособност и неспособността им за реализация на международния пазар

13:46 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Районният съд в Сеул отхвърли исканията на две местни компании за компенсации от страна на Microsoft, съобщава Newsobserver.

Представителите на Digito.Com и Sanview Technology Inc. обвиниха гиганта в нарушение на закона за конкуренцията и злоупотреба с господстващата му позиция на пазара и поискаха Microsoft да им изплати съответно 30 млрд. корейски вона (23,9 млн. щатски долара) и 10 млрд. вона (8 млн. долара).

От компаниите твърдяха, че Microsoft ги е ощетила финансово с прилагането към Windows на платформата Windows Media Services, даваща възможност за генериране на аудио и видео потоци, които се предават по интернет в реално време. Според съда обаче пазарните дялове на Digito.Com и Sanview Technology Inc. са се понижили вследствие на тяхната ценова неконкурентоспособност и неспособността им за реализация на международния пазар.

През последните години Microsoft е въвлечена в съдебни производства от свои конкуренти в Южна Корея, САЩ и Европа. През 2006 г. корейските антимонополни органи задължиха компанията да плати глоба в размер на 32,49 млрд. корейски вона (около 26 млн. долара).

През януари европейските регулатори повдигнаха официални обвинения срещу Microsoft за злоупотреба с господстващо пазарно положение заради обвързаността на интернет браузъра Internet Explorer с операционната система Windows, която се използва на 95% от персоналните компютри по света. В Европа сумата от всички глоби, наложени на Microsoft, надвишава 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
fallback