fallback

Кога един видеоклип става вирусен и как да се използва за реклама?

Вирусните клипове трябва да стигнат до правилните хора и не трябва да крият, че са брандирани

19:14 | 09.06.09 г.

Различни видеоклипове в интернет в един момент набират голяма популярност сред потребителите чрез споделяне по различни канали, или стават „вирусни”, както е терминът в такива случаи.

Кога един видеоклип става вирусен, как тази възможност да се използва за реклама, колко струва и може ли да проследи възвръщаемостта от подобна инвестиция обясни на семинар по онлайн маркетинг Ейса Бейли, авторитетно име в областта на вирусната реклама и управляващ партньор на британската рекламна мрежа Asabailey Viral Advertising. Семинарът е организиран от списание .net и ABC Design & Communication и се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

За да стане вирусен даден клип, трябват няколко компонента - разпознаване, сътрудничество и участие, обясни той. По думите му за вирусните кампании е добре потребителите да могат да участват, да завършат някаква обща цел, да играят, да променят.

Ако бюджетът е ограничен, видеоклиповете трябва да заложат на определени характеристики, като например да бъдат секси, провокативни или шокиращи.

Бейли е категоричен, че вирусните клипове не трябва да крият, че са брандирани, когато се ползват за реклама. По думите му това е едно от най-лошите неща, защото следва силно негативна реакция, ако потребителите разберат.

За да се таргетира по-правилно клипът, е добре да се опреди кои са известните блогъри с влияние в дадена сфера и да се привлече вниманието им към клипа, така че той да бъде включен в блога, поясни още Бейли.

Ключът за създаване на вирусно видео е то да стигне до правилните хора, които биха го разпространили, обобщи той.

По думите му често причината дадена вирусна кампания да не успее е намесата на клиентите, които мислят, че знаят повече и променят идеята, създавайки по този начин не вирусно видео, а стандартна реклама.

Цената на един вирусен клип може да варира в широки граници – примерно от 100 евро за генирирано от потребител съдържание до 70 хил. евро за професионално направен клип като за телевизионна реклама.

Що се отнася до възвръщаемостта на инвестицията във вирусно видео, за някои компании е достатъчна възможността да се проследи колко пъти е гледано. За други е добре предварително да се определи какъв ще бъде измерителят на успеха, посочи Бейли.

Според него бъдещето на вирусните клипове е вирусната реклама. Самото съдържание на клиповете е едната страна, необходимо е то да се комбинира с онлайн медиа планиране, така че да има таргетирано разпространение на вирусното съдържание, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
fallback