fallback

Apple стратегически намалява цената на iPhone и MacBook

Технологичната компания смъкна цената на iPhone 3G до 99 долара и успоредно с това представи неговия нов модел iPhone 3GS

15:31 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичната компания Apple съобщи, че ще намали наполовина цената на мобилния телефон iPhone 3G до 99 долара. По време на годишната среща на разработчиците на компанията бе представена и новата версия на най-популярния телефон от трето поколение - iPhone 3GS.

Буквата „S“ ще символизира скоростта на новото устройство, което ще позволява много по-бърза обработка на данни и графични изображения. Батерията на новия модел ще издържа пет часа в режим на разговор и девет часа в тежим на сърфиране из интернет.

Новият телефон може да изпълнява различни гласови команди, включително да пуска определена песен или изпълнител след гласова команда. Той разполага с 3-мегапикселна камера за разлика от своя предшественик iPhone 3G, чиято камера е с 2 мегапиксела. Видеоклиповете, които могат да се заснемат, имат звук и скорост от 30 кадъра в секунда.

Цената на новия iPhone 3GS ще варира от 199 долара версията с памет 16GB до 299 долара за версията с памет 32GB. Телефонът влиза в продажба първо в САЩ и Великобритания от 19-ти юни.

От Apple заявиха, че досега са продали над 40 млн. iPhone-и и iPod устройства. България вероятно ще бъде сред втората вълна на страните, където новият модел на iPhone ще бъде пуснат в продажба през юли.

Компанията също така обяви, че ще намали цената на определени модели на своя лаптоп MacBook с до 300 долара. В същото време преносимите компютри на Apple ще бъдат по-бързи и с по-дълъг живот на батерията.

Наблюдателите на Apple не бяха сигурни дали икономическата криза ще накара компанията да направи своите продукти по-евтини за потребителите. Вчерашното решение на фирмата показва, че тя е готова да жертва своите приходи, за да запази пазарния си дял.

Според анализатори, цитирани от Businessweek, не е изключено стратегическото понижение на цените да увеличи продажбите и приходите на Apple. Намаляването на цената на iPhone 3G може да доведе след себе си два пъти по-силно търсене на телефонът от трето поколение.

Apple постигна подобен ефект през 2008 г., когато намали цената на първия модел на iPhone от 399 долара до 199 долара. Популярността на устройството със сензорен екран донесе допълнителни приходи от продажбата на различни приложения и софтуер за него.

Изпълнителният директор на компанията Стийв Джобс не присъства на конференцията.

Книжата на компанията поевтиняха с 0,6% до 143,85 долара за акция в края на вчерашната сесия на борсата Nasdaq. Пазарната капитализация на Apple се е увеличила с повече от 68% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 29.08.22 г.
fallback