fallback

Британски ТВ оператор на крачка от фалит заради спортни предавания

Каналът Sentanta не може да набере достатъчно средства, за да изплати лицензите за спортните събития, които предава

10:10 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският телевизионен оператор Sentanta „е на ръба на фалита“ и може да започне процедура по обявяването му в рамките на броени дни, предава ВВС. Единственият вариант това да не се случи е да бъдат намерени средства за изплащането на 30 млн. лири, които компанията дължи за лиценза си да предава срещите от Английската висша лига.

Компанията вече е претърпяла провал на опитите си да плати за правата върху Шотландската висша лига, чиято цена е 3 млн. лири. Невъзможността да бъдат набавени необходимите пари заплашва каналът с излизане от пазара, а управлението на компанията се очаква да бъде поето от Deloitte.

Бизнес моделът на Sentanta е базиран на платен достъп, като до момента тя разполага с 1,2 млн. абоната. Това обаче покрива едва 60 на сто от разходите и компанията губи по 100 млн. лири годишно, пресмятат експерти.

„Проблемът на Sentanta е, че те са в битка с BskyB, която прилича на Давид срещу Голиат“, смята Крис Брейди от BPP Business School. Причината за това, е че компанията предава крикет, голф, ръгби и футбол, но за разлика от BskyB не може да си позволи премиум-пакетите на отделните федерации.

Поради тази причина каналът предава по-слабите срещи, които логично предизвикват и по-слаб интерес у зрителите. В началото на тази година пък стана ясно, че Sentanta губи правата си да предава 46 мача от Висшата лига на живо през сезона 2010/2011 година и така ще излъчи едва 23 срещи.

За сравнение, BskyB ще излъчи 115 мача от английското първенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 20.08.22 г.
fallback