fallback

Oracle обмисля засилване на производството на софтуер за нетбук компютри

След придобиването на Sun Microsystems компанията планира фокусиране върху разработването на Java приложения за продукти като телефони и нетбуци

09:38 | 03.06.09 г.

Софтуерният производител Oracle Corp. може да разшири дейността си на пазара на евтини преносими компютри като нетбук устройствата, след като приключи придобиването на Sun Microsystems Inc, намекна изпълнителният директор на компанията Лари Елисън, цитиран от WSJ.

„Нетбук пазарът е най-бързо растящият дял от бизнеса с персонални компютри в момента. Не виждам защо някои от тези устройства да не бъдат произвеждани и от Sun-Oracle”, заяви Елисън на годишната конференция JavaOne в Сан Франциско.

Въпреки че говорител на Oracle отказа да даде допълнителна информация, други изказвания на Елисън подсказаха, че компанията ще се фокусира по-скоро върху производството на софтуер за нетбуци вместо на хардуер. Той спомена, че някои нетбук производители използват операционната система Android на Google, която е базирана на Linux, но може да използват и технологията Java, изработена от Sun.

„Ще видите, че ще станем много агресивни с Java и разработването на Java приложения за продукти, като телефони и нетбуци”, каза Елисън. „Ще има компютри, които ще са базирани фундаментално на Java”.

Според анализаторите още е рано да се каже какви ще са набезите на Oracle в нетбук сферата. „Предполагам, че Лари Елисън просто е мислил на глас по провокативен начин”, коментира Бил Уайман, анализатор от ISI Group. „В края на краищата това може да доведе до нещо”.

Основният фокус на Елисън по време на конференцията е бил да увери програмистите, които използват Java, че Oracle ще продължи да поддържа софтуера. „Не очаквам голяма промяна”, каза той, добавяйки, че Oracle ще инвестира значителни средства в Java.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
fallback