fallback

Обама запретва ръкави срещу киберпрестъпниците

Според президента е нужен „нов глобален подход” за предпазване на мрежите, не само на правителствените, но и на частните

20:59 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Наричайки киберсигурността един от „ключовите приоритета на управлението”, американският президент Барак Обама съобщи за създаването в Белия дом на позиция на директор по киберсигурност. Обама не уточнява кой ще заеме новооткрития пост, но по думите му фокусирането върху заплахите за американските компютърни мрежи е закъсняло.

Според президента е нужен „нов глобален подход” за предпазване на мрежите, не само на правителствените, но и на частните.

„Вече е ясно, че киберзаплахата е сред най-тежките проблеми, с които се сблъскваме, що се отнася до икономика и национална сигурност. Ясно е също, че нашето правителство и нашата страна не са подготвени така добре, колкото би трябвало”, каза Обама по време на своя реч в петък, цитиран от АФП.

Той посочва разнообразието от опасности, застрашаващи стратегически системи като тези на финансовите пазари или въздушния трафик, и посочи, че самият той е ставал жертва на кибератака – през 2008 г. хакери са успели да проникнат в системата, свързана с кандидат-президентската му кампания, и са достигнали до конфиденциални документи. 

Още по темата:

Турски хакери проникнаха в американски военни сървъри

ФБР: Киберпрестъпниците се готвят за атаки на финансови инфраструктури

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 10.09.22 г.
fallback