fallback

Пътищата на Time Warner и AOL се разделиха

Бизнесът на AOL – онлайн реклама и достъп до интернет, ще бъде отделен в независима публична компания

17:59 | 28.05.09 г.

Медийният гигант Time Warner Inc. ще отдели интернет подразделението си AOL в самостоятелна компания до края на годината, слагайки край на сливане на стойност 124 млрд. долара, което доведе до рекордни загуби.

Бизнесът на AOL – онлайн реклама и достъп до интернет, ще бъде отделен в независима публична компания, съобщи в изявление на сайта си базираната в Ню Йорк Time Warner.

„Разделянето ще бъде най-добрият изход и за Time Warner, и за AOL”, казва в изявлението главният изпълнителен директор на Time Warner Джефри Бюкс. „То ще донесе и на двете компании по-добра оперативна и стратегическа гъвкавост“.

Бюкс се разделя с AOL, която отчита спад на продажбите на реклама в условията на рецесия, за да фокусира компанията върху бизнеса й с филми и телевизия. AOL донесе на Time Warner серия неуспехи от сливането им през 2001 г. насам – съдебни дела от страна на акционери, разследване от регулаторните органи и намаляващи продажби, обобщава Bloomberg. Time Warner не успя да продаде или да намери партньор за подразделението, след като води преговори с Google Inc., Yahoo! Inc. и Microsoft Corp.

Предстои Time Warner да придобие 5-процентен дял от AOL, в момента собственост на интернет гиганта Google Inc, за което има споразумение да стане през третото тримесечие на 2009 г.

Делът на Time Warner от 95% в AOL е на стойност около 6,3 млрд. долара, или около 3,4 млрд. за рекламния бизнес и 2,8 млрд. за този с достъп до интернет, изчисли Дейвид Джойс, анализатор в Miller Tabak & Co. Когато Google купи дял от 5% в AOL през 2005, сделката оцени подразделението на около 20 млрд.

Така новият изпълнителен директор на подразделението Тим Армстронг ще има възможност да управлява публична компания два месеца, след като дойде в компанията от Google. Сделката ще бъде необлагаема с данъци за акционерите на Time Warner и подлежи на регулаторно одобрение, както и на окончателно одобрение от страна на борда на условията на сделката.

America Online Inc. купи Time Warner за 124 млрд. долара през 2001 г., след което се стигна до до рекордна загуба следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 11.09.22 г.
fallback