fallback

Руснаци купиха близо 2% от Facebook за 200 млн. долара

Пазарната капитализация на социалната мрежа скочи до 10 млрд. долара след скючването на сделката

20:52 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Facebook, която е собственик на популярната социална мрежа, е сключила сделка за продажба на 1,96 на сто от капитала си на руската Digital Sky Technology (DST).

Цената на сделката е 200 млн. долара, което означава, че оценката на Facebook вече възлиза на колосалните 10 млрд. долара, пише Market Watch.

DST е руска компания, която има редица инвесиции в Русия и Източна Европа. В резултат на сделката не се предвижда руснаците да поемат някакъв контрол върху социалната мрежа, тъй като нито ще имат представител в Борда на директорите на Facebook, нито някакви други особени права.

„Инвестицията показва продължаващият успех на Facebook в създаването на глобална мрежа, където хората да споделят информация и да се свързват“, заявява изпълнителният директор на компанията Марк Цукерберг.

„Много компании се свързаха с нас, но ние избрахме DST заради глобалните перспективи, които те носят със себе си“, смята Цукерберг. Това твърдение се подкрепя от факта, че DST притежават над 70 на сто от трафика на рускоезичните уебсайтове.

Към момента Facebook, която преди две години продаде 1,6 на сто от капитала си срещу 240 млн. евро на Microsoft, притежава над 200 млн. потребителски профила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 06.09.22 г.
fallback