fallback

ЕС настоява музикалната индустрия да улесни онлайн продажбата на музика

Секторът на музиката за даунлоуд в Европа изостава от тази в САЩ

17:19 | 26.05.09 г.

Антитръстовите органи на Европейския съюз (ЕС) настояха музикалната индустрия да предприеме спешни мерки и да промени лицензите, които в момента ограничават онлайн магазини за музика, като iTunes, да предлагат за продажба едни и същи песни в цяла Европа, предава АР.

Секторът на музиката за даунлоуд в Европа изостава от тази в САЩ, привличайки само част от приходите, които звукозаписната индустрия губи от спада в продажбите на CD-та.

Част от проблема в Европа е, че музикалните права се продават отделно във всяка страна, което е попречило и на iTunes, собственост на Apple, да създаде един магазин, който да обслужва цяла Европа. Вместо това компанията е трябвало да потърси лицензи от всяка страна членка на ЕС, в която иска да продава, и да направи отделни национални магазини с различни музикални селекции.

Еврокомисарят по конкуренцията Нели Крус казва, че преговорите на ЕС с музикалната индустрия означават, че френската организация за защита на авторските права на изпълнителите SACEM и звукозаписната компания EMI сега вече са склонни да дадат лицензи за тяхната музика на компании, които да управляват техните авторски права в цяла Европа.

„Има ясна готовност от страна на водещите играчи в онлайн разпространението на музика в Европа да премахнат бариерите, които пречат на потребителите напълно да се възползват от възможностите, които интернет предоставя”, казва тя.

Тя настоя музикалните издатели и организации, които събират сумите от авторските права на изпълнителните, по-бързо да адаптират техните лицензионни политики към онлайн средата, добавяйки, че ще следи прогреса.

Това е повече от заплаха, коментира АР. Европейската комисия прикани през юли миналата година организациите, събиращите сумите от авторските права, да прекратят системата на договори, която позволява на изпълнителите да събират плащания само от агенцията, базирана в тяхната собствена страна.

Комисията обяви 24 такива организации за виновни по обвинение в нарушаване на европейските антитръстови правила, но не наложи никакви глоби.

Изпълнителите получават пари от музиката си, след като регистрират авторските си права в организация, която да ги защитава и да събира плащанията по тях. Тези организации след това лицензират песните за онлайн услуги, радиа, нощни кубове и друго заведения.

Някои от музикантите се оплакват, че може да пропуснат приходи от увеличени продажби, ако се променят настоящите лицензи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 08.09.22 г.
fallback