fallback

Траен тренд на съкращения в IT компаниите, промяна се чака към края на 2009

През ноември 2008 г. в сектора в САЩ са работели 4,058 млн. души. Към края на април броят им се е понижил до 3,87 млн.

11:10 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на работещите в сферата на високите технологии (IT) в САЩ не спира да намалява от декември насам, тренд, за който последно допринесе през миналата седмица Hewlett Packard с обявяването на съкращения на 6 хил. служители.

По данни на асоциацията TechServe Alliance през ноември 2008 г. в сектора са работели 4,058 млн. души. Към края на април броят им се е понижил до 3,87 млн.

В същото време набиращите персонал в IT компаниите са оптимисти и смятат, че краят на понижението ще настъпи скоро, съобщава Computerworld. Под „скоро“ обаче не се има предвид лятото, защото това е периодът, в който традиционно се правят по-малко назначения заради отпускарския сезон.

„Мисля, че определено ще станем свидетели на значителен спад тази година“, коментира Марк Робъртс, директор на TechServe. „А когато започнат да наемат, компаниите ще предпочитат договори със сътрудници пред постоянните назначения, защото хората са предпазливи при излизане от болезнена рецесия“.

IT компаниите продължават да съкращават персонала си и ще има още известен брой съкращения, смята Стив Уотсън, директор във фирмата за подбор на персонал Stanton Chase International. По думите му назначенията ще бъдат подновени към края на 2009 г. поради търсене на кадри за корпоративни и правителствени IT проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 19.08.22 г.
fallback