fallback

Ботевград възможен избор за нанотехнологичния център на IBM у нас

Според американския посланик центърът ще ни направи лидер на иновациите в региона

12:36 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Едно от местата, в които може да бъде разположен бъдещата производствена мощност на нанотехнологични център, изграждан у нас в партньорство с IBM, може да бъде Ботевград. Това стана ясно по време на днешното подписване на общото рамково споразумение между България и американската компания.

Лабораториите на центъра пък ще са на територията на Софийския и на Техническия университет в София.

В споразумението са посочени основните параметри за сътрудничество в областта на нанотехнологиите между „Български нанотехнологичен център“ ЕАД и IBM.

„Български нанотехнологичен център“ бе създадено с решение на Министерски съвет в началото на април. Дружеството е с капитал от 50 млн. лв.

Новото предприятие ще работи по технологии с патенти на IBM и ще произвежда нано- и микромашини и материали.

Идеята на технологичния център е да комерсиализира българската наука, посочи заместник-министърът на финансите Любомир Дацов. Смятам да използваме ресурсите на българските университети и на БАН, допълни той.

По думите на американския посланик у нас Нанси Макълдауни споразумението ще профилира страната ни като „лидер в иновациите и като мотор за икономическото развитие на целия регион“.

„Според Lux Research до 2014 г. нанотехнологии ще се използват за създаването на продукти на стойност 2,9 трлн. долара”, заяви Александър Раков, генерален директор на IBM България. 

Нанотехнологията е област от приложните науки, изучаваща дизайна и контрола на структурата на много малки обекти. Тя борави с дължини на атомно и микроскопично ниво – от един до 100 нанометра. Един нанометър представлява една милиардна част от метъра – около 100 хил. пъти по-тънка от човешкия косъм. Нанотехнологиите ще ускорят напредъка в много области като създаването на нови материали, наноелектрониката, информационните технологии, здравеопазването. В енергетиката например нанотехнологиите осигуряват по-добро използване на слънчевата енергия, по-качествено пречистванe или обезсоляване на водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 04.09.22 г.
fallback