fallback

Сигнална лампа следи потреблението на енергия

„Умно“ устройство създава двупосочна комуникация между потребители и доставчици на енергия и дава възможност потреблението се следи в реално време

15:06 | 21.05.09 г.

Лампа, която променя цвета си и свети в червено, ако се потребява повече енергия, и в зелено, когато консумацията се понижи, беше демонстрирана днес чрез интерактивна демо сесия в рамките на Alcatel-Lucent Communications Day 2009 в София.

Лампата има за цел да следи разхода на енергия и е част от комуникационна инфраструктура за енергийния сектор от типа smart metering (интелигентно измерване). Системата е едно от няколко насочени към крайните потребители решения на компанията, представени днес.

По принцип традиционният метод на измерване на консумацията на енергия е пасивен, коментираха представители на компанията, тоест на определени интервали от време се отчитат показанията на електромера, след което се издава фактура на базата на потреблението. Проблемът при този метод е, че се обменя мининум информация, а фактурата идва късно, тоест след като енергията вече е изконсумирана.

„Умното“ устройство има за цел да създаде двупосочна комуникация между потребителите и доставчиците на енергия и дава възможност потреблението се следи в реално време, като за целта е нужен достъп до интернет и определен сайт чрез име и парола.

Самият измервателен уред, необходим за свързване със системата, може да се прави и от други производители. В него има комутационно устройство, което комуникира със сървър на ютилити компанията. Сървърът събира данни от измервателните устройства и ги чете постоянно. Така по всяко време може да са направи справка за консумацията на енергия за определен период.

Системата има и други възможности, като да следи дали всичко с енергийната система е наред, както и да изпраща предупредителни SMS-и в случаите на предплатени услуги, когато се доближава лимита на предварително купената енергия.

В рамките на сесията днес беше представено и мобилно видео решение в сектора на обществената сигурност. При него от контролен център може да се проследява движението на хора, снабдени с видео камери, които предават текущата картина постоянно и осъществяват гласова връзка с центъра, а позицията им се следи на сателитна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
fallback