fallback

Хакерите не се отказват от Facebook

Поредният опит на хакери да се възползват от потребителите на популярната социална мрежа им донесе паролите на някои от тях

14:10 | 15.05.09 г.

Хакери са започнали атака срещу 200-те млн. потребители на Facebook в четвъртък, като са успели да се сдобият с паролите на някои от тях, съобщи Ройтерс. Това е поредният опит на хакери да се възползват от членовете на популярната социална мрежа.

Говорителят на Facebook Бари Шнит е казал в четвъртък, че сайтът е в процес на премахване на вредите от атаката.

По думите му Facebook блокира компроментираните акаунти. Шнит е отказал обаче да уточни колко са те.

Хакерите са се сдобили с паролите чрез т. нар. phishing атака, като са проникнали в акаунтите на потребители на Facebook, след което са разпратили мейли до приятели с покана да кликнат на линкове към фалшиви сайтове.

Сайтовете са били направени да изглеждат като началната страница на Facebook. Жертвите са били насочени да се логнат обратно в сайта, но всъщност са влизали в сайт, контролиран от хакерите, като по този начин са ги снабдили с паролите си.

Целта на подобни атаки обикновено е разпространение на нежелани съобщения (спам).

Фалшивите домейни включват www.151.im, www.121.im и www.123.im. Facebook е изтрил всички препратки към тях.

Шнит казва, че според екипа за сигурност на Facebook хакерите са имали за цел да съберат голям брой данни, след което да използват акаунтите по-късно за разпространение на спам.

Сайтът е отблъснал подобна атака преди две седмици, допълва Шнит.

Facebook и конкурентната MySpace изискват изпращачите на съобщения в рамките на мрежата да бъдат нейни членове и не показват данните за тях на хора, които не са регистрирани. Поради тази причина потребителите са далеч по-малко подозрителни към съобщенията, които получават в мрежата.

Миналата година хакери атакуваха Facebook с вируса Koobface.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 30.08.22 г.
fallback