fallback

Съветват телеком операторите да работят заедно

Преминаването от аналогово към цифрово телевизионно разпръскване и широколентовия достъп са сфери, благоприятни за инвестиции

15:38 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Оперирането на съвместни дейности е ключът към успеха в телекомуникационната сфера“, заяви по време на конференция в София председателят на Асоциация Телекомуникации Антони Славински.

Така например според него има предпоставки историческите оператори да предлагат платформи, върху които новите оператори да предлагат услуги.

Славински посочи, че, докато историческите оператори имат повече натрупан опит, то новите са по-гъвкави и готови за рискове. Според председателя на Асоциация Телекомуникации конвергенцията се появява обикновено в зараждането на процесите и не е задължително тя да важи за предлаганите услуги.

„В условията на криза кредитирането е ограничено и това би се отразило на мащабните и дългосрочни инвестиции. Ето защо повечето оператори биха инвестирали краткосрочно“, коментира Антони Славински.

Едни от начините за справяне с кризата, които посочи той, бяха съвместното използване на ресурсите и оптималното използване на човешките ресурси. Първото не е налице в България, тъй като всеки оператор се стреми да изгради собствена мрежа. Що се отнася до второто, Славински коментира, че качествата на отделните специалисти започват да се ценят повече при ограничено финансиране, каквото се наблюдава в условията на криза, и човешките ресурси се оптимизират във всяка фирма съгласно с целите, които тя си е поставила.

Телекомуникационният сектор е един от най-бързо развиващите се у нас, както заради българските и чуждестранните инвестиции, така и заради технологичния напредък. Интересът към отрасъла в България от страна на държавни структури и фирми от чужбина нараства, стана ясно по време на конференцията. В тази връзка като сфери, благоприятни за инвестиции, Славински посочи процесът на преминаване от аналогово към цифрово телевизионно разпръскване, който закъсня в България, сферата на образованието (за преквалификация на служители) и широколентовия достъп, който също изостава у нас и е важно „първите стъпки да бъдат качествени и прозрачни“.

От изключително важно значение за развитието на сектора в страната ни според Славински е и развитието на публично-частни партньорства.

Дата роумингът (международен трансфер на данни и услуги), пък бе посочен от Камен Рангелов, директор на дирекция „Политика в съобщенията“ към Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), като много атрактивен, но изискващ голям капацитет. Рангелов вижда голям потенциал и в мобилния пазар, който „ще става все по-развит и по-важен“.

„В рамките на една мобилна мрежа у нас цените са шест пъти по-ниски, отколкото към друга мрежа. Това кара потребителите да поддържат едновременно телефони на различни оператори с цел оптимизиране на разходите“, коментираха ситуацията в сектора от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От КРС добавиха още, че до момента не е постигнато съгласие от страна на операторите по въпроса за преносимосттта на номера във фиксирани мрежи, която е основно право на потребителите според правилата на Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
fallback