fallback

Вярва ли някой на медиите?

Най-голяма степен на доверие събират телевизията, интернет и информацията от приятели

09:49 | 02.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хората по света вярват на медиите, но степента на доверие варира. Това показва цитирано от eMarketer проучване на TNS, според което новинарското съдържание в интернет събира доста точки по този показател.

Повечето хора смятат, че на онлайн новините може да се вярва почти както на тези по телевизията или на информация от приятел, казват авторите на изследването.

Като цяло за най-достоверно се смята казаното от приятелите, като 42% от запитаните посочват този отговор. Общо 41% се доверяват на информацията по телевизията, а онлайн новините са посочени от 40%. Вестниците са с дял от 39%, като анкетираните са давали повече от един отговор.

Има различия в доверието към медиите в отделните държави, но се регистрират и някои общи положения.

Интернет потребителите в Канада и САЩ имат сходно отношение към основните си два източника на информация – приятелите и новинарските сайтове. Що се отнася до телевизия и вестници, разликата е в това, че американските в много по-малка степен от канадците вярват на тези два информационни канала.

Във Франция, Италия и Испания делът на хората, които смятат, че телевизията излъчва достоверна информация, е много нисък (под една трета), докато тв феновете от Западна Европа са най-много в Дания (52%). В същото време датчаните са и тези, които в сравнение с хората от останалите западноевропейски държави, вярват най-много на интернет (48%).

От поставените в отделна категория Финландия, Швеция и Норвегия във Финландия има най-голямо одобрение за телевизията (78%), а също и за онлайн новините (54%). Това е и страната, където доверието в безплатните вестници е най-голямо (30%).

На написаното в личните блогове най-много вярват в Китай (24%) и Южна Корея (22%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 09.09.22 г.
fallback