fallback

Нетната печалба на SAP намалява с 16% за първото тримесечие

Големите разходи за преструктуриране на дейността са основната причина за намаляването на печалбата до 204 млн. евро

11:08 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба и приходите на немския производител на бизнес софтуер SAP за първото тримесечие се оказаха по-ниски от предварителните прогнози. Големите разходи за преструктуриране на дейността са основната причина за намаляването на положителния финансов резултат в сравнение със същото тримесечие на 2008 г.

Все пак ръководството на компанията потвърди своите изгледи за резултатите от дейността през 2009 г., съобщава Wall Street Journal.

Нетната печалба на SAP намалява с 16% за разглежданото тримесечие до 204 млн. евро в сравнение с 242 млн. евро преди една година. Пазарните очаквания бяха за по-голяма печалба от 261 млн. евро.

В рамките на тримесечието са похарчени 160 млн. евро във връзка с освобождаването на 2200 служители. Компанията очаква, че разходите за преструктуриране може да достигнат 300 млн. евро до края на годината поради необходимостта от съкращаване на 3 хил. служители, след което работната сила ще намалее до около 45 500 души.

Приходите от продажби почти не се променят на годишна база и възлизат на 2,4 млрд. евро, което се оказа под прогнозата на анализатори за приходи от 2,55 млрд. долара.

Ръководството на SAP, която се конкурира с американските компании Oracle и Microsoft, отказа да даде прогноза за приходите от продажби на софтуер и софтуерни услуги до края на годината, но потвърди очакванията си за маржа на печалбата, направени в началото на годината.

Книжата на SAP са поевтинели с 8,5% през последните 12 месеца, докато за същия период технологичният индекс Dow Jones Euro Stoxx Technology е загубил повече от 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 19.08.22 г.
fallback