fallback

Продажбите на музика в света намалели с 8% през 2008

Световната звукозаписна индустрия отчита спад през последните години поради прехода към по-евтини музикални формати и пиратството

11:03 | 22.04.09 г.

Продажбите на музикални записи са намалели в глобален мащаб с над 8% през 2008 г. до 18,42 млрд. долара, сочат данни на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), цитирани от Ройтерс.

Световните звукозаписни компании отчитат спад на продажбите през последните години поради влиянието на прехода на потребителите към по-евтини музикални формати като MP3 и широко разпространеното пиратство в много държави. Въпреки че се наблюдава увеличение на продажбите на дигитална музика, те не успяват да компенсират недостига при продажбите на дискове.

Като цяло продажбите на музика в САЩ са намалели с 19% миналата година, а в Европа – с 6%. В Латинска Америка също има понижение от 5%, а Азия е единственият регион с ръст на продажбите, макар и лек – 1%.

Продажбите на физически носители на музика като компакт дискове са намалели с 15% в глобален мащаб до 13,83 млрд. долара, като в САЩ се свиват с почти една трета, а в Европа – с 11 на сто.

Продажбите на цифрови записи, които включват даунлоуд, музика за мобилни телефони, онлайн абонаменти и излъчване, финансирано чрез реклама, нарастват с 24% в глобален мащаб до 3,78 млрд. долара. Дигиталните продажби са доминирани от Щатите, където се увеличават с 16,5% до 1,78 млрд. долара.

Сред най-големите звукозаписни компании в света са Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group и EMI Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 29.08.22 г.
fallback