fallback

ЮНЕСКО пусна световната си интернет библиотека

Сред многобройните културни богатства, които могат да бъдат видени онлайн, са репродукция на най-стария китайски ръкопис, арабски и персийски калиграфии, както и старинни снимки от Латинска Америка

12:08 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) пуска официално днес своята Световна цифрова библиотека (wdl.org), чиято цел е да позволи на възможно най-голям брой хора да получат безплатен достъп, благодарение на интернет, до съкровищата на големите международни библиотеки, както и да развива мултилингвизма.

От организацията обясняват, че инициативата им вече позволява да четеш онлайн, независимо къде по света се намираш, документи от най-престижните световни библиотеки. Новата онлайн библиотека е насочена основно към обучаващи се и техните преподаватели, но също и за широката публика.

Идея за такъв тип онлайн услуга има още от 2005 г., като предложението беше да се създаде сайт, който да дава достъп до книги, ръкописи, карти, филми, аудиозаписи от цял свят. Сега проектът е реализиран, като функционалностите, свързани с търсене и навигация, са на седем езика – английски, арабски, китайски, испански, френски, португалски и руски. Езиците, на които е разполагаемото съдържание, са много повече.

Сред многобройните културни богатства, които могат да бъдат видени онлайн, са репродукция на най-стария китайски ръкопис, арабски и персийски калиграфии, както и старинни снимки от Латинска Америка.

В момента за библиотеката на ЮНЕСКО съдържание са предоставили общо 32 партньорски институции. Целта е до края на 2009 г. техният брой да се увеличи до около 60.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback