fallback

Спамът замърсява околната среда

Нежеланите рекламни съобщения всяка година стават причина за емитирането на толкова въглероден диоксид, колкото изпускат 3,1 млн. коли

14:09 | 18.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нежеланите рекламни съобщение, или т.нар. „спам“, които „замърсяват“ електронните ни пощи, всяка година стават причина и за емитирането на толкова въглероден диоксид, колкото изпускат 3,1 млн. коли. Това са изводите от проучване на специализираната в информационната сигурност компания McAfee, цитирано от АФП.

Според доклада на фирмата екологичното влияние от 62-та млрд. спам съобщения, изпратени по света през 2008 г., е огромно и тези писма „използват“ на година 33 млрд. киловатчаса енергия в цикъла на своето съществуване: създаване, изпращане, получаване, съхранение и преглед.

Това се равнява на електроенергията, потребена от 2,4 млн. американски домакинства.

Близо 80% от потребителската енергия, изхабявана при получаването на спама, е свързана с обхващането с поглед и триенето на съобщенията, както и с търсенето на изтритите по грешка „редовни“ писма, казват още от компанията.

С филтрирането на съобщенията са заети около 16% от усилията на потребителите, показват сметките в доклада. Тази операция е „полезна, разбира се, но е много по-ефикасно да се атакува самият корен на проблема“, смятат специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 05.09.22 г.
fallback